Schuimbetonvloer, de methode om een houten vloer te vervangen?
In veel oude panden bevinden zich vaak nog houten balken onder de beganegrondvloer. Die houten balken kunnen problemen veroorzaken zoals kraken, door doorveren, verzakken en zelfs rotten. Omdat er een ruimte zit tussen de vloerbalken die in de meeste gevallen niet geïsoleerd is, kan vocht optrekken en is er vaak sprake van een muffe lucht. Als zo’n vloer niet is geïsoleerd voelt de beganegrondvloer altijd koud aan en dat zorgt er weer voor dat de energierekening hoger uitvalt dan u zou willen. Er zijn meerdere methodes om deze houten balken te vervangen. Wat de beste methode is, hangt af van wat de bewoner van het huis of pand wil. Maar wanneer u de kosten van de energierekening wilt verlagen dan is het verstandig om de vloer te vervangen en gelijk te isoleren.
Meerdere mogelijkheden om een houten vloer te vervangen
Zoals gezegd zijn er meerdere mogelijkheden om de houten balken onder de vloer te vervangen. De meest traditionele manier was, de balken vervangen door een zogeheten broodjesvloer ofwel een combinatievloer. Maar tegenwoordig is er een veel makkelijkere manier om de houten ondervloer te vervangen, namelijk met schuimbeton dat ook gelijk een hogere isolatiewaarde heeft dan een broodjesvloer. Wanneer u voor deze manier kiest, wordt de hele houten constructie verwijderd en worden wanden en vloer voorzien van plastic folie. Daarna wordt het vloeibare beton aangebracht. Op de uitgeharde betonnen vloer (48 uur) wordt de afwerkvloer (dekvloer) aangebracht. Wij werken met een vloeibare dekvloer. Deze mortel is compacter dan de traditionele cementdekvloer waardoor het rendement van een vloerverwarming hoger is. Een vloerverwarming zorgt voor een continu behaaglijke warmte in huis.
Heeft u houten balken onder de vloer en wilt u deze vervangen of wilt u hierover advies, klik dan hier
Wat is schuimbeton?
Schuimbeton wordt ook wel isolatiebeton genoemd. Door het opschuimen van een basismortel van cement, zand, water, vulstoffen en een schuimvormende hulpstof, ontstaat dit speciale beton. Het beton heeft luchtbelletjes en is daarom licht van gewicht, vochtwerend en heeft een zeer goede isolerende werking. Het beton mengsel kan, door toevoeging van steeds andere middelen, geproduceerd worden met diverse eigenschappen. Elk mengsel krijgt een typeaanduiding dat wordt aangegeven door het soortelijk gewicht. Het meest voorkomende type is type 500, met een soortelijk gewicht van 500 kilo per m3. Door zijn specifieke materiaaleigenschappen is het beton bij veel verschillende werkzaamheden toepasbaar.
Wat is het voordeel van een schuimbetonvloer?
Schuimbeton / isolatiebeton is een lichte vorm van beton. Dit beton kunt u prima combineren met vloerverwarming en diverse soorten afwerkvloeren Wanneer de betonvloer gedroogd is bevat het veel lichtbelletjes waardoor de vloer veel minder zwaar is dan een ‘normale’ betonvloer. Daardoor kunnen leidingen en mantelbuizen gewoon op hun plek blijven liggen. Maar dit speciale beton heeft meerdere voordelen zoals:
Makkelijk aan te brengen. Dat komt omdat het betonschuim tijdens het storten vloeibaar en zich zelf nivelleert. Hierdoor worden moeilijk bereikbare plekken eenvoudig opvult. In de meeste gevallen is het vloeibare beton na ongeveer 48 uur zo hard dat deze beloopbaar is.
Heeft een goede thermische isolatie. Vanwege die goede thermische isolatie wordt schuimbeton vaak isolatiebeton genoemd. De RC waarde bij Type 500, het meest voorkomende type isolatieschuim is de RC waarde 0,9 bij 10 cm laagdikte. Volgens het bouwbesluit (2021) moet een renovatievloer een Rc waarde hebben van 2,5 m2 K/W. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden.
Duurzaam, ecologisch verantwoord én 100% recyclebaar. Een schuimbetonvloer gaat jarenlang mee. Wanneer isolatiebeton wordt geproduceerd is het energieverbruik hierbij maar fractie van het energieverbruik bij het produceren van ‘gewoon’ beton. Het schuimmiddel dat wordt toegevoegd bestaat uit eiwitten en is afbreekbaar. Dat maakt dat isolatiebeton 100% recyclebaar is.
Licht in gewicht. Bij isolatiebeton type 500 is het soortelijk gewicht 500 kg/m3 (drooggewicht). Dat is een stuk lager dan het gewicht van ‘gewoon’ beton. Daarom wordt schuimbeton vaak gebruikt voor het uitvullen van vloeren. Wanneer dit lichtere beton wordt gebruikt in plaats van andere materialen kan een aanzienlijke gewichtsbesparing worden gerealiseerd. Het beton type 500 heeft ongeveer een druksterkte van 1 n/mm2. Dat komt overeen met 100 ton per m2.
Water- én vorstbestendig. Door de gesloten celstructuur is dit speciale beton niet doorlaatbaar. Dat betekent dat de vloer geen water of schimmel doorlaat. De holle ruimtes zorgen ervoor dat het beton bestand is tegen opvriezen. Het beton is dan ook zeer geschikt om ongedierte buiten te houden.
Wilt u meer weten over het vervangen of isoleren van uw vloer of over vloerverwarming, klik dan hier
Kosten van schuimbetonvloer betalen met een duurzaamheidslening
Door uw houten vloer te vervangen door deze speciale isolerende betonvloer wordt de vloer gelijk goed geïsoleerd. Dat zorgt dan ook voor de verbetering van het binnenklimaat. Met een isolatiebetonvloer zijn temperatuurverschillen minder groot en is tocht verleden tijd. Wanneer je de schuimbetonvloer gelijk combineert met een vloerverwarming heb je ook altijd warme voeten. Daarnaast zorgt een isolatiebetonvloer voor energiebesparing. Voor energiebesparende maatregelen kunnen particulieren via de overheid (SVN) een duurzaamheidsregeling afsluiten. Hiervan is de aflossing en de rente, zeker de komende jaren, lager dan de kosten voor gas en elektra. Ook is het mogelijk om subsidie op het aanbrengen van schuimbeton aan te vragen.
Bouwbedrijf Wierden kan u helpen met het aanvragen van een duurzaamheidslening of deze voor u aanvragen. Wanneer u hier interesse in heeft, kunt u hier klikken.
Vraag hier uw offerte aan!
Contact
Dijkstra Wierden
Hexelseweg 4c
7641 BB Wierden
E info@dijkstrawierden.nl